RESEPI KEK KEJU JEPUN
BAHAN-BAHAN :
- 7 keping cheddar cheese (kira-kira 28g satu slice);
- 200 ml susu segar @susu cair;
- 4 biji telur;
- 75 gm tepung naik sendiri;
- 75 gm butter;
- 100 gm gula halus;
- 1/2 sudu teh cream of tartar.
CARA MENYEDIAKAN :
- Koyakan cheese kecil-kecil dan campurkan bersama susu. Masak dengan api perlahan.. kacau selalu.
- Bila dah hancur masukkan butter sehingga cair, tutup api dan sejukkan.
- Asingkan putih dan kuning telur di dalam bekas yang berlainan.
- Pukul putih telur bersama gula dan cream of tatar sehingga kembang dan meringue(bertanduk).
- Kemudian pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi (ditapis).
- Masukkan tepung sedikit-sedikit serta kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
- Kemudian masukkan adunan putih telur tadi dan kaup balikkan adunan sampai sebati.
- Lapikkan loyang dan sapu dengan sedikit butter.
- Letak loyang dalam bekas berisi air panas.
- Panaskan oven..boleh lah dibakar dalam 1 jam 30 minit atau mengikut kepanasan oven masing-masing.
![](https://lh3.googleusercontent.com/-HQlW7Ilde2c/WDpIeysSEqI/AAAAAAAAAC4/Z7s_gZr3_-gSjgVLT-nZAGhR53QWrNUqwCLcB/h92/ttd.png)
![](http://2.bp.blogspot.com/_JwD5r652h00/Sutv3RFLl9I/AAAAAAAAAPA/e7VXY-5er8A/s1600/ivy.gif)
0 komentar:
Posting Komentar
Berkomentarlah dengan bahasa yang sopan dan santun