-->

Resepi Kek Keju Jepun

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


RESEPI KEK KEJU JEPUN




BAHAN-BAHAN :
  •  7 keping cheddar cheese (kira-kira 28g satu slice);
  •  200 ml susu segar @susu cair;
  •  4 biji telur;
  •  75 gm tepung naik sendiri;
  •  75 gm butter;
  •  100 gm gula halus;
  •  1/2 sudu teh cream of tartar.


CARA MENYEDIAKAN :
  1. Koyakan cheese kecil-kecil dan campurkan bersama susu. Masak dengan api perlahan.. kacau selalu.
  2. Bila dah hancur masukkan butter sehingga cair, tutup api dan sejukkan.
  3. Asingkan putih dan kuning telur di dalam bekas yang berlainan.
  4. Pukul putih telur bersama gula dan cream of tatar sehingga kembang dan meringue(bertanduk).
  5. Kemudian pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi (ditapis).
  6. Masukkan tepung sedikit-sedikit serta kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
  7. Kemudian masukkan adunan putih telur tadi dan kaup balikkan adunan sampai sebati.
  8. Lapikkan loyang dan sapu dengan sedikit butter.
  9. Letak loyang dalam bekas berisi air panas.
  10. Panaskan oven..boleh lah dibakar dalam 1 jam 30 minit atau mengikut kepanasan oven masing-masing.





Share artikel ke: Facebook Twitter Google+ Linkedin Digg
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentar:

Posting Komentar

Berkomentarlah dengan bahasa yang sopan dan santun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...